Danske og tyske kunstnere skaber sjov billedordbog sammen med børn


Et spændende og unikt projekt, der er skabt i samarbejde med 13 forskellige illustratorer fra Danmark og Tyskland samt nogle engagerede og kreative elever fra 3. og 4. klasse.

De 13 illustratorer mødtes på Jaruplund Højskole i Sønderjylland og arbejdede under et ophold på højskolen sammen om at skabe ”Tadaaah! – en billedordbog”. Projektet var søsat af Tove Krebs Lange, som også var en af de 13 illustratorer.

De tolv andre var Nis Bangsbo, Tomas Björnsson, Annette Carlsen, Susanna Hartmann, Louise Thrane Jensen, Zarah Juul, Franziska Ludwig, Line Malling, Jan Mogensen, Ewa Muggenthaler, Ursula Seeberg, Simon Væth.

Illustratorerne arbejdede i løbet af en uge sammen med indskolingsbørn i lokalområdet om at udvikle idéer til de 13 værker eller ’verdener’, som bogen skulle indeholde.

Bogens hovedfigur, lille Tadaaah, rejser gennem hvert værk og ud på den anden side, hvor den udforsker alle de ting, den har set på sin vej. Hver ting er afbilledet – og ud for hver står der, hvad det er. På dansk og tysk. Eller bare på dansk.

I den dansk-tyske version er der bagest en ordbog over alle de danske og tyske ord, man støder på. I den danske udgave lægges der bagest i bogen op til leg og forskellige måder, man kan bruge bogen på – med tilhørende opgaver. Denne udgave egner sig også til dansk-undervisning og/eller billedkunst i indskolingen.

Bøger


Anmeldelser


Lader fantasien og nysgerrigheden være en del af den sproglige opmærksomhed!

”Det er vigtigt tidligt at støtte eleverne i at få gode tyskkundskaber. De fine små illustrerede universer, der spænder fra hverdagsscenarier til mere fantasifulde verdener, og de tilhørende fint illustrerede små tekster på dansk og tysk lægger op til gode og sjove samtaler, hvor børnene kan øve sig på, hvad fx en enhjørning eller lommelygte hedder på tysk. En oplagt måde at lade fantasien og nysgerrigheden være en del af den sproglige opmærksomhed og udvikling”.
Anders Peter Nielsen, Skolekonsulent i Grænseforeningen


Forfatter


Tove Krebs Lange

Tove Krebs Lange er født i 1955 i Flensborg, uddannet på kunstskolen “le 75” i Bruxelles og senere på Skolen For Brugskunst (Danmarks Designskole) i København.

”Fra jeg tog afgang i 1983, har jeg arbejdet som selvstændig illustrator og forfatter. Efterhånden er det blevet til langt mere end 100 bøger. I begyndelsen tegnede jeg mest for helt små børn, bøger som Anna og Lotte og Sigurds Bjørnen Bjørn. I de senere år har jeg bevæget mig lidt op i aldersgrupperne og har tegnet og skrevet en del til indskolingen, bl.a. bøgerne om Læsefidusen. Når jeg skriver og tegner er det vigtigste for mig ikke at tale ned til eller undervurdere målgruppen. Jeg prøver hele tiden på at huske, hvad jeg selv blev grebet af og morede mig over som barn”.

Annette Carlsen

Annette Carlsen er født i København, har gået på Skolen for Brugskunst og har i mere end 40 år levet af at tegne. Hun kan tegne alt lige fra lynportrætter af folk til søde, humoristiske eller satiriske illustrationer til alle mulige forskellige medier og steder, f.eks. dagblade, fagforeningsblade, tidsskrifter, undervisningsmateriale, sågar til Svikmøllen – og selvfølgelig børnebøger, bl.a. Lasse-Leif, skrevet af Mette Finderup.

Annette har desuden udstillet sine illustrationer mange steder i verden, vundet priser – og ikke nok med det, for nogle år siden startede hun sammen med tre andre sit eget forlag, Fibonacci.
Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Eva Muggenthaler

Eva Muggenthaler er født i 1971 i Fürth i Tyskland. Hun har blandt andet studeret Illustrationskunst på HAW-universitetet i Hamburg.
Siden 1996 har Eva illustreret børnebøger og tegneserier for en række forskellige tyske forlag. Derudover både maler og tegner hun til udstillinger og teaterprojekter.
Eva har været nomineret til flere priser bl.a. Astrid Lindgren Memorial Award tre år i træk fra 2013 til 2016.
Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Franziska Ludwig

Franziska Ludwig er født i 1976 i Gotha og bor i dag i Kiel, Tyskland. Hun har altid tegnet, men var alligevel lige forbi uddannelse og job som socialpædagog, inden hun havnede på den helt rette hylde.  Hun startede på Muthesius Kunstakademi i Kiel og har lige siden 2010 arbejdet freelance som illustrator. I 2022 begyndte hun desuden at undervise andre lovende talenter på netop Muthesius Kunstakademi. Franziska har illustreret børnebøger, kalendere, plakater, brochurer og meget andet.
Hendes næste børnebog i Tyskland er ”Oh weia!”, som hun har lavet sammen med Jutta Bauer.
Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Jan Mogensen

Jan Mogensen er født i 1945. Han har en meget lang række børnebøger på samvittigheden, heldigvis. Både som forfatter og illustrator har Jan i den grad været med til at sætte sit præg på danske børnebøger og har også fået adskillige priser for sit arbejde. Mange af bøgerne er udgivet i udlandet, så hans bøger i dag findes på over 20 sprog. Udover bøger har han også skrevet flere teaterstykker for børn.

Selv siger han: “Det er mit håb, at jeg kan medvirke til at holde eventyret i live. Eventyret er ikke bare en litterær genre. Det er en måde at se verden på. Selvfølgelig begynder eventyret med: “Der var engang”, men det er blot fordi, der er mere frihed i noget der skete for længe siden. Det er vigtigt at bringe den frihed ind i vores egen tid. Der er brug for det, hvis verden ikke skal fryse til. I eventyret har verden en sjæl. Det er ikke bare godt, det er også fornøjeligt.”

Line Malling Schmidt

Line Malling Schmidt er født i 1989 og uddannet fra Designskolen i København i 2016. Siden sin afgang fra skolen, har Line arbejdet bredt med illustration og har både illustreret bøger, magasiner, julekalendere og reklamer. I 2019 debuterede hun som forfatter med både en billedbog og en tegneserie.
Til daglig bor og arbejder Line i København, hvor hun gerne arbejder nede fra sin lille tegnestue på Nørrebro.

Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Louise Thrane Jensen

Louise Thrane Jensen er født i 1982 og er uddannet fra Designskolen i Kolding. Louise elsker at tegne! Som hun selv siger det; “Småsur, når jeg er sulten, men til gengæld særdeles glad, når jeg tegner!”
Louise arbejder primært med bladtegninger, børnebogsillustrationer og udstillingsarbejde – og hvis opgaven ellers er til det – meget gerne med et (stort) drys humor og ironi.

Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Simon Væth

Simon Væth er født i 1984. Han er uddannet illustrator fra Designskolen i Kolding og har lige siden arbejdet som bladtegner, tegneserietegner, illustrator, billedkunstner og underviser. Men Simon kan ikke kun håndtere en ”blyant” med bravour. Med en skalpel i hånden skaber han de mest fantastiske papirklip, der ligesom mange af hans illustrationer har fundet vej til udstillinger rundt omkring.
Simons udtryksform er semi-naivistisk, legende og skæv og er en kærlig kombination af den sorte tryksværte, grove blækstreger, papirklippets lethed og de klare, digitale farver.
Hos Forlaget Bolden er han aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Susanna Hartmann

Susanna Hartmann kommer fra Løgstør og er uddannet på en reklametegnestue og på Akademiet for Fri- og Merkantilkunst. Hun har levet af at tegne, designe og illustrere bøger, primært for børn, siden 1972. Der er ikke mange børn (og voksne) i Danmark, der ikke er stødt på Susannas fine tegninger, hun har nemlig illustreret omkring 400 titler, lige fra PIXI- og billedbøger til eventyr, letlæsning og undervisningsmateriale, og ikke mindst et stort program af skønne julebøger og julepostkort. Indimellem har Susanne også haft tid til at skrive nogle af historierne.

Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

 

Tomas Björnsson

Tomas Björnsson er uddannet illustrator fra School of Art and Design, University of Wolverhampton i England og er kandidat i Visuel kultur fra Københavns universitet. Han har illustreret alt lige fra bøger og blade til plakater og visuelle referater. Tomas har blandt andet lavet Julemærket 2020, Hovedstadens Røde Kors 100 års jubilæums plakat, DR’s ulandskalender 2015, samt illustreret et hav af undervisningsbøger, nogle børnebøger og meget andet både her og der, her hjemme og i udlandet.

I 2020 debuterede han som forfatter med børnebogen Krølles Kælder, som han også illustrerede.

Tomas’ streg er farverig, humoristisk og med temmelig mange detaljer.

Hos Forlaget Bolden er han aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Ursula Seeberg

Ursula Seeberg er født i 1957 og uddannet på Skolen for brugskunst i 1981. Ursula har gennem årene haft utallige og mangeartede illustrationsopgaver og har vundet flere priser. Men ikke mindst billedbogen står Ursulas hjerte nær. Med billedbogen får man mulighed for at komme tæt på de yngste læsere og måske give dem den første introduktion til billeder og tekst – en ærefuld og vigtig opgave.
Ursula bor i de skønneste omgivelser i Dollerup Bakker ved Viborg sammen med sin mand. Hun har tre voksne børn og mange børnebørn.
Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Zarah Juul

Zarah Juul er en dansk kunstner, der arbejder som illustrator og forfatter. Hun er uddannet grafisk designer og animator ved Kunsthåndværkskolen i Odense og har gennem en årrække arbejdet med design af computerspil og interaktive oplevelser til både børn og unge.
Hun skaber sine illustrationer og historier både digitalt og med blæk og blyant. Zarah har en finurlig streg, krydret med levende farver.
Hos Forlaget Bolden er hun aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah!

Foto: Frida Gregersen

Nis Bangsbo

Nis Bangsbo er uddannet på Skolen for Brugskunst i 1981. Han har lige siden arbejdet freelance som illustrator og grafisk designer på sin egen tegnestue. Nis har illustreret og designet mange og meget forskellige opgaver for firmaer, organisationer og forlag. BLandt andet har han illustreret i Afghanistan og Pakistan for Dansk Flygtningehjælp, UNHCR og Danmarks Radio, tegnet undervisningsmateriale for Zoologisk Have, illustreret et Sexleksikon, lavet udstillinger for Nordiske Børnebiblioteker, LO og Dansk Sygeplejeråd og meget, meget mere.
Hos Forlaget Bolden er han aktuel med sit bidrag til bogen Tadaaah! – som også er hans allerførste børnebog!