Tankerne bag Børnesalmebogen


Nogle gange er der projekter, man bare må lave … Børnesalmebogen er et af dem!
I den danske salmeskat ligger en kæmpe kulturarv, som langsomt vil forsvinde, hvis ikke vi bringer arven videre i inspirerende form til de yngre generationer, som så på eget initiativ vil bringe den videre til deres børn og børnebørn. Målet med Børnesalmebogen er derfor at bringe den danske salmeskat i børnehøjde og inspirere børnene til at forstå, synge og holde af de danske salmer, så salmerne bliver en naturlig del af deres liv.
Vi har med Børnesalmebogen forsøgt at holde os loyalt til salmerne, som er blevet skrevet og komponeret af nogle af vores største digtere og komponister – men samtidig – ved hjælp af billeder og musik – har vi ønsket at præsentere salmerne direkte til børn.

Vi håber, at Børnesalmebogen vil finde plads i børns hjerter og være med til at udbrede kendskabet til de skønne salmetekster og -melodier, både i og uden for kirken!

Illustrator Dina Gellerts tanker om projektet
At tegne sangbøger har fyldt meget i mit tegneliv og det har været en fornøjelse at formidle det glade budskab til mange små børn.
Det var derfor en interessant og sjov udfordring at få lov til at tegne Børnesalmebogen. De fleste af os har stærke minder knyttet til en eller flere salmer og derfor lå det mig meget på sinde at finde den rette balance mellem en respektfuld og en børnevenlig fortolkning.

Jeg havde selv nogle yndlingssalmer og antallet af dem blev kraftigt øget under arbejdet med Børnesalmebogen. Det var en fornøjelse at opdage nye yndlingssalmer og at iagttage hvordan teksterne afspejler den tid, de er skrevet i – og alligevel er indholdet så vedkommende som nogensinde. Mange af de nye salmer kendte jeg ikke og det er jeg glad for at jeg gør nu, for de står fuldt på højde med nogle af de bedste gamle salmetekster.

Ud over det religiøse er der essentiel livsvisdom gemt i mange af vores salmer og det har derfor været glædeligt, at gøre et forsøg på at bringe den videre til den helt unge generation.
Små børn har ofte store spørgsmål om livet og mange af svarene findes i salmerne.

Musikerne Sille Grønberg og Palle Windfeldt om tankerne bag projektet
I vores arbejde med børn ved vi jo, hvor meget børn holder af det sprælske og spil-levende, hvilket vi har spillet i mange år, men vi ved også at børn holder af alvor og dybsindighed, og det gav os lyst til at formidle hele den enorme kulturelle arv, der ligger i de danske salmer.

Mange små børn er jo i virkeligheden meget optaget af de store spørgsmål i livet, og der bliver faktisk ikke skrevet så mange sange til børn om næstekærlighed og de åndelige og filosofiske spørgsmål, og det er egentlig synd. Men så har vi heldigvis en skat af tidsløse salmer, som vi hermed kan bringe videre til børnene. Det næstekærlige budskab om at trøste sin syge nabo og passe godt på hinanden og den natur, vi har omkring os, og også den erkendelse af, at der er noget større end du og jeg, der binder os sammen, synes vi begge er et skønt og dejligt budskab at give videre til de helt unge verdensborgere.

Udover den store inspiration, der ligger rent kompositorisk i salmerne med bl.a. Weise og Carl Nielsen, fik vi lyst til at indspille salmerne i en for børn mere letforståelig og uhøjtidelig udgave, hvor de smukke tekster træder tydeligere frem. Vi har forsøgt at spille og synge, som en mor til sit barn – i et håb om at give det kulturelle “arvesølv” videre til næste generation på den mest kærlige måde. Se mere på humanmusic.dk.

 

Bøger


Gratis downloads


Lyt til denne fine salme: Nu titte til hinanden

Download her

Lyt til denne fine salme: Nu falmer skoven trindt om land

Download her

Video/Film


Anmeldelser


Sjovforborn.dk

“BØRNESALMEBOGEN er et helt nyt flot og veloplagt bud på en billedsalmebog til de mindre børn … Børnesalmebogen er smukt og venligt illustreret af den populære børnebogsillustrator Dina Gellert. I alt rummer bogen 58 salmer. Til salmebogen følger en tilhørende cd med 14 udvalgte salmer fortolket glad og kønt af musikerne Sille Grønberg og Palle Windfeldt. Børnesalmebogen fremstår som en virkelig vellykket og fin sangbog. Kan varmt anbefales!”
Uddrag fra anmeldelse på www.sjovforborn.dk


Forfatter


Dina Gellert

Dina Gellert er født i 1961. Hun har tegnet et væld af børnebøger, og ofte bliver hendes stil fremhævet som glad, naiv og humoristisk i den allerbedste betydning. Børnene får ved at kigge på de sjove og meget konkrete tegninger endnu mere fornøjelse af teksten og/eller sangene i bøgerne.

Selv siger hun:
“I det meste af mit voksne liv har jeg arbejdet med tegnefilm både herhjemme og i Paris. At arbejde med tegnefilm er teknisk og stilmæssigt meget bundet.
Det forklarer måske min trang til at arbejde i flere genrer, når jeg laver børnebøger. Jeg nyder at finde den stemning, stil og teknik, som jeg synes passer til hver enkelt historie og til den aldersgruppe, den er skrevet til. Jeg arbejder med pastelkridt, oliepastel, voksfarver, farveblyanter, akvarel og akryl. Det er blevet til mange titler – flere af dem har jeg selv skrevet, bl.a Leopold-bøgerne. Hvis man vil fastholde lidt af sin barndom, er det at lave børnebøger en dejlig måde at gøre det på.”

Sille Grønberg og Palle Windfeldt

Sille Grønberg, f. 1973, startede som 6-årig med at spille ukulele og synge sømandssange med sin sejlerkaptajnfar. Sille er kendt fra bands som Djanzz, Wombat og Lydland og udgav i 2009 sin første cd i eget navn. Komponerer og indspiller i 2010 musikken til DR´s børnetime Rosa fra Rouladegade. Har desuden virket som komponist og dirigent i større sammenhænge og afholder jævnligt kurser i sang, rytmetræning og kor. Sammen med Palle Windfeldt turnerer Sille med koncertrækken SalmeSwing, hvor de spiller og synger en række af de mest elskede salmer og klassikere fra den danske børnesangskat.

Palle Windfeldt, f. 1964, startede som 7-årig med at synge sin operafars hjemmelavede sange på visescener og vinylplade. Derefter uddannet på Det Rytmiske Konservatorium. Palle er kendt som komponist og guitarist i Djanzz, Tango Orkestret, Bagdad Dagblad, Wombat, Dos Mundos, Guitarreros og Lydland. Derudover har han undervist på det Rytmiske samt det Klassiske Konservatorium i Kbh. Sammen med Sille Grønberg turnerer Palle med koncertrækken SalmeSwing, hvor de spiller og synger en række af de mest elskede salmer og klassikere fra den danske børnesangskat.
Se mere på www.humanmusic.dk.

Indhold


De 59 salmer er udvalgt i samarbejde med folk fra den danske folkekirke med både teologisk og musikalsk baggrund. Salmerne er valgt ud fra det kriterium, at flest muligt af de mest benyttede salmer skulle medtages og derved give børnene mulighed for at deltage i salmesangen året rundt i kirken og derhjemme. Numrene ved hver salme henviser til salmernes numre i “Den Danske Salmebog”.
Den lille node ♫ angiver, hvilke salmer der, udover at være med i Børnesalmebogen, også er med på Børnesalmebogens musik-cd.
De salmer, som ikke er medtaget på cd’en, og som man måske ikke kender eller lige kan huske melodien til, kan slås op på www.dendanskesalmebogonline.dk, hvor melodierne kan høres.

Altid frejdig, når du går (salme 784)
Barn Jesus i en krybbe lå (salme 103)
Blomstre som en rosengård (salme 78)
De hellig tre konger så hjertensglad (salme 138)
Dejlig er den himmel blå (salme 136)
Dejlig er jorden (salme 121)
Den mørke nat forgangen er (salme 736)
Den signede dag med fryd vi ser (salme 402)
Den yndigste rose er funden (salme 122)
Det dufter lysegrønt af græs (salme 725)
Det er så yndigt at følges ad (salme703)
Det første lys er Ordet, talt af Gud (salme 87)
Det kimer nu til julefest (salme 94)
Du kom til vor runde jord (salme 70)
Du satte dig selv i de nederstes sted (salme 260)
Du, som gir os liv og gør os glade 369
♫ Du, som har tændt millioner af stjerner 787
En rose så jeg skyde 117
Et barn er født i Betlehem 104
♫ Fred hviler over land og by 778
Frydeligt med jubelkor 721
♫ Fyldt af glæde over livets under 448
Glade jul, dejlige jul 120
♫ Gud ske tak og lov 751
Her kommer, Jesus, dine små 123
♫ Her vil ties, her vil bies 557
♫ Herre Gud! Dit dyre navn og ære 7
Hil dig, Frelser og Forsoner 192
I al sin glans nu stråler solen 290
♫ I østen stiger solen op 749
♫ Ingen er så tryg i fare 49
Jeg er træt og går til ro 770
Julen har bragt velsignet bud 119
Kimer, I klokker 100
Krist stod op af døde 218
♫ Lille Guds barn, hvad skader dig 41
♫ Lysets engel går med glans 747
♫ Morgenstund har guld i mund 752
Naturen holder pinsefest 723
Nu blomstertiden kommer 722
♫ Nu falmer skoven trindt om land 729
Nu går solen sin vej 786
Nu lukker sig mit øje 789
Nu ringer alle klokker mod sky 408
♫ Nu titte til hinanden 750
Nu vågne alle Guds fugle små 748
Op, al den ting, som Gud har gjort 15
Opstanden er den Herre Krist 222
Påskeblomst! hvad vil du her 236
♫ Se, nu stiger solen af havets skød 754
♫ Sig månen langsomt hæver 769
Sorrig og glæde de vandre til hobe 46
Sov sødt, barnlille 674
♫ Spænd over os dit himmelsejl 29
Tunge, mørke natteskyer 785
Velkommen igen, Guds engle små 99
Vi kommer til din kirke, Gud 478
Vor Herre tar de små i favn 449
Vær velkommen, Herrens år 74