Pottetræning

TID TIL POTTETRÆNING?

I 2-3-årsalderen bliver de fleste børn interesserede i at komme af med bleen og at øve sig i at sidde på potte. Barnet opnår som regel kontrol over blære og tarm gennem tre stadier:

1) Barnet er opmærksomt på, hvornår bleen er våd eller lugter.

2) Barnet er opmærksomt på, hvornår det tisser og har afføring. Måske standses legen, og barnet fortæller, når det er sket.

3) Barnet er opmærksomt på fornemmelsen og kan på forhånd sige, når det skal tisse eller have afføring.

At undvære bleen om natten betyder, at barnet skal kunne holde sig i 10-12 timer. Det sker ofte først senere. De fleste børn får først kontrol over tarmen og derefter blærefunktionen, men det er forskelligt fra barn til barn.

GIV BARNET TID!

Gør pottetræningen til en hyggestund! Vælg et godt tidspunkt til at introducere potten. Det skal foregå som en naturlig del af dagligdagen.

I kan godt lade barnet sidde på potte for at blive fortrolig med den, men I skal ikke forvente noget resultat, før barnet er parat. Det vil sige, når barnet selv kan føle, hvornår det har trang til at sidde på potte eller toilet.

Det er vigtigt, at I betragter udviklingen som noget naturligt og ikke forsøger at presse barnet. Ros kun barnet diskret, når der er resultater. Overdreven ros kan skabe så store forventninger hos barnet, at det virker modsat.

GODE RÅD

Giv barnet den tid, der er brug for, til at sidde på potten. Læs højt eller syng en lille sang, så barnet slapper godt af. Tag en pause, når det ikke lykkes, og prøv igen lidt senere. Det tager tid, så vær tålmodig med dit barn.

Det kan være en hjælp at smide bleen om sommeren, for så er det ikke så besværligt at få tøjet af, når barnet skal skynde sig på potte.

Giv eventuelt barnet nogle fine, nye underbukser på – så føler man sig stor.

Lær barnet at vaske hænder efter toiletbesøg!

 

Kilder:

Sundhedsplejerske Kirsten Kindler Bendix (netdoktor.dk)

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen (netsundhedsplejerske.dk)