Pottetræning

BLE ELLER POTTE?

I 2-3-års-alderen bliver de fleste børn interesserede i at komme af med bleen. Barnet opnår som regel kontrol over blære og tarm gennem tre stadier:

1) Barnet er opmærksomt på, hvornår bleen er våd eller lugter.

2) Barnet er opmærksomt på, hvornår det tisser og har afføring. Måske standses legen, og barnet fortæller, når det er sket.

3) Barnet er opmærksomt på fornemmelsen og kan på forhånd sige, når det skal tisse eller have afføring.

Det kan være en hjælp at smide bleen om sommeren, for så er det ikke så besværligt at få tøjet af, når man skal skynde sig på toilettet.

Brug et mini-toiletbræt, så barnet føler, at det sidder trygt og ikke falder ned i toilettet. Det er også godt med at skammel, så barnet selv kan komme op og støtte benene og være afslappet, når man sidder på toilettet.

Giv barnet den tid, der er brug for, til at sidde på toilettet. Tag en bog med eller syng en lille sang, så barnet slapper godt af.

Giv barnet nogle fine underbukser, så føler man sig stor og fin.

Tag en pause, når det ikke lykkes, og prøv igen lidt senere. Det tager tid, så vær tålmodig med dit barn.

Lær barnet at vaske hænder efter toiletbesøg!

At undvære bleen om natten betyder, at barnet skal kunne holde sig i 10-12 timer. Det sker ofte først senere. De fleste børn får først kontrol over tarmen og derefter blærefunktionen, men det er forskelligt fra barn til barn.

I kan godt lade barnet sidde på potte for at blive fortrolig med den, men I skal ikke forvente noget resultat, før barnet er parat. Det vil sige, når barnet selv kan føle, hvornår det har trang til at sidde på potte eller toilet.

GIV BARNET TID!

Vær opmærksom på, hvornår barnet er parat til at komme af med bleen og øve sig i at sidde på potte. Det sker i 2-3-års-alderen for de fleste børn.

Det er vigtigt, at I betragter udviklingen som noget naturligt og ikke forsøger at presse barnet. Undgå at skælde ud over ‘uheld’, og ros kun barnet diskret, når der er resultater. Overdreven ros kan skabe så store forventninger hos barnet, at det virker modsat.

 

Kilde: ”Sunde børn – Til forældre med børn i alderen 0-3 år”.

© Sundhedsstyrelsen 2013, 16. udgave, 1. oplag, 2013